Certifikat - Natrue

Certifikat NaTrue je mednarodna oznaka za naravno kozmetiko. Ustanovljen je leta 2008 s strani predstavnikov evropskih proizvajalcev naravne kozmetike (predstavljajo 2/3 evropskeg a trga), kot so Farfalla, Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala/Dr. Hauschka in Weleda. Gre za neprofitno združenje, katerega glavni cilj je poenotenje standardov za naravno in ekološko (organsko) kozmetiko. Ustanovljeno je bilo, da se okrepi zaupanje uporabnikov, ki so bili vse preveč tarča zavajajočemu oglaševanju s strani proizvajalcev, ki so svoje konvencionalne izdelke predstavljali kot naravne in ekološke in/ali jim dajali zavajajoča imena.

Da se področje naravne in certificirane kozmetike predstavi transparentno in ljudem na razumljiv način, so pri NaTrue uvedli tristopenjsko označevanje izdelkov. To pa zato, ker je tudi med naravnimi izdelki lahko velika razlika in tristopenjsko označevanje sedaj to predstavlja uporabnikom na zelo enostaven in razumljiv način.

Pa poglejmo vse tri s topnje podrobneje:

Naravna kozmetika:

 • določeni so osnovni kriteriji, ki jih morajo upoštevati vsi izdelki z Na True oznako. Določa minimalni delež naravnih sestavin in maksimalni delež sestavin naravnega izvora. Ti deleži so različni med skupinami izdelkov. Dovoljeni so samo "mehki" postopki predelave naravnih surovin.

Naravna kozmetika z deležem ekoloških sestavin:

 • izdelek mora najprej zadostiti vsem kriterijem za naravno kozmetiko.
 • Izdelek mora vsebovati (gledano na celotno formulacijo) najmanj 15% kemično nespremenjenih naravnih sestavin in maksimalno 15% sestavin naravnega izvora, ki so lahko kemično spremenjene (dovoljeni postopki so predpisani).
 • Dodatne zahteve: najmanj 70% vseh naravnih sestavin mora prihajati iz kontrolirane ekološke pridelave ali kontroliranega zbiranja divjih rastlin.

Ekološka kozmetika:

 • izdelek mora najprej zadostiti vsem kriterijem za naravno kozmetiko z deležem ekoloških sestavin.
 • Izdelek mora vsebovati (gledano na celotno formulacijo) najmanj 20% kemično nespremenjenih naravnih sestavin in maksimalno 15% sestavin naravnega izvora, ki so lahko kemično spremenjene (dovoljeni postopki so predpisani).
 • Dodatne zahteve: najmanj 95% vseh naravnih sestavin mora prihajati iz kontrolirane ekološke pridelave ali kontroliranega zbiranja divjih rastlin.

To so osnovne zahteve za vse tri stopnje, ki pa so nadalje natančno opredeljene. Prenesite si .pdf datoteko (v tujih jezikih) s popolnimi kriteriji in z listo dovoljenih sestavin naravnega izvora (to pomeni, da so pridobljene iz narave vendar kemijsko spremenjene). Kljub temu pa to ni pozitivna lista in te sestavine so lahko uporabljene le, če ustrezajo NaTrue kriterijem.

NaTrue certifikat lahko pridobijo le podjetja katerih najmanj 75% izdelkov (določene serije izdelkov iste znamke) ustreza NaTrue kriterijem za naravno ali ekološko kozmetiko.

NaTrue certifikat postavlja tudi visoke standarde za embalažo izdelkov:

 • embalaža mora biti kolikor je to mogoče minimalna,
 • če je mogoče morajo biti izdelki narejeni za večkratno uporabo (razen vzorčkov),
 • če je tehnično izvedljivo in na voljo, mora biti embalaža iz recikliranih materialov in če je mogoče iz obnovljivih virov,
 • halogenirana plastika je prepovedana,
 • izdelki, ki uporabljajo potisne pline ne morejo pridobiti NaTrue certifikata.

Natural Cosmetics Natural Cosmetics with organic portion Organic Cosmetics

Izdelava spletne trgovine